przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Nietolerancje i alergie pokarmowe coraz częstsze. Co sprawia, że tak wiele osób doświadcza nadwrażliwości pokarmowej?

OGłOSZENIA

materiał partnera
2024-11-14 21:22
47

Badacze z całego świata obserwują szybki wzrost występowania różnych chorób pokarmowych w społeczeństwie. Najwięcej z nich dotyczy osób, które na co dzień zamieszkują duże miasta w krajach wysoko uprzemysłowionych. Niestety, większość danych dotyczących nadwrażliwości pokarmowych nie jest precyzyjna – rozbieżności w raportach spowodowane są między innymi różnicami w definiowaniu jednostki chorobowej, braku standaryzowanych metod diagnostycznych, a także zróżnicowanym uwarunkowaniom żywieniowym mieszkańców całego świata. To znacznie utrudnia pracę badaczy, a także specjalistów zajmujących się rozpoznawaniem, diagnostyką i leczeniem nadwrażliwości pokarmowej. Wśród czynników, które mogą wpływać na powstawanie alergii pokarmowych wyróżnia się czynniki genetyczne (na które nie mamy większego wpływu), a także środowiskowe (na które po części mamy wpływ). Nadwrażliwość pokarmowa to naprawdę szerokie pojęcie. Poznaj je lepiej i wykorzystaj tę wiedzę do zadbania o swoje własne zdrowie.

 

Przyczyny występowania nadwrażliwości pokarmowych oraz kluczowe różnice między nietolerancją a alergią

 

Dotychczas naukowcy zdążyli zidentyfikować kilka genów, które mogą być odpowiedzialne za predyspozycję danej osoby do alergii. Jednak wiele przyczyn występowania nadwrażliwości pokarmowej ma czysto środowiskową formę. Okazuje się, że częsta ekspozycja na dym tytoniowy, nieodpowiednia dieta w okresie niemowlęctwa czy zbyt wczesne rozszerzenie diety o pokarmy, które powszechnie uznawane są za potencjalnie alergizujące mają realny wpływ na podatność danej osoby na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto, badacze dostrzegli zależność pomiędzy czynnikami, które są odpowiedzialne za wywołanie alergii a nawykami żywieniowymi ludności danego obszaru geograficznego. Szacuje się, że częste spożywanie wysoce przetworzonej żywności również stanowi jedną z przyczyn zaostrzania się objawów nadwrażliwości pokarmowych u wielu osób.

 

Warto znać różnicę pomiędzy nietolerancją pokarmową a alergią. Chociaż wiele osób postrzega je jako synonimy, w rzeczywistości nimi nie są. Podstawową różnicę stanowi fakt, że w przypadku nietolerancji, nie ma się do czynienia z aktywacją układu odpornościowego – częściej jest ona związana z brakiem konkretnych enzymów, które są odpowiedzialne za trawienie składnika, jaki znajduje się w żywności. Objawy nietolerancji zazwyczaj dotyczą tylko i wyłącznie przewodu pokarmowego. Są to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a także zaparcia. Tymczasem alergia jest ściśle związana z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego. Obecnie wyróżniamy jej dwa typy: IgE-zależną oraz IgG-zależną. Różnią się one między sobą czasem reakcji. Alergia IgE-zależna objawia się bardzo szybko, nawet kilkanaście sekund po spożyciu danego pokarmu; gwałtowność objawów może doprowadzić nawet do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Alergia IgG-zależna objawia się natomiast po około 24-96 godzinach od spożyciu pokarmu. Co więcej, bardzo często nie dotyczy ona układu pokarmowego, dlatego też bardzo ciężko jest wskazać składnik uczulający. Warto przy tym mieć świadomość, że wśród nadwrażliwości pokarmowych, to właśnie nietolerancja występuje częściej niż alergie. Jak możesz sprawdzić czy problem dotyczy Ciebie?

 

Na czym polega badanie na nietolerancję pokarmową?

 

Nietolerancje pokarmowe bardzo często współwystępują z innymi chorobami przewlekłymi. Niestrawność poszczególnych składników pokarmów może natomiast nasilać ich objawy, co może doprowadzić do bólu i dyskomfortu. Szczególnie dotyczy to między innymi choroby Hashimoto, zespołu jelita drażliwego czy choroby Leśniowskiego-Crohna. Badanie na nietolerancję pokarmową umożliwia między innymi gabinet HERBASOL. Polega ono na pobraniu krwi pacjenta, a następnie oznaczeniu odpowiednich przeciwciał dla różnych antygenów pokarmowych. Zbadana może zostać nietolerancja na produkty takie jak między innymi mięso, mleko krowie, pstrąg, wino, drożdże szczaw zwykły, awokado czy pomarańcze. Lista produktów jest naprawdę szeroka, dzięki czemu każdy, kto doświadcza dolegliwości wskazujących na występowanie nietolerancji, może umówić się na badanie i przekonać się czy objawy jakie sygnalizuje jego organizm to rzeczywiście nietolerancja.

 

 

 

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x