Grill elektryczny - sprawdź jakie potrawy możesz dzięki niemu przygotować
OGłOSZENIA
materiał partnera
2022-12-23 03:31
319
Grill elektryczny to proste w obsłudze urządzenie, dzięki któremu można przyrządzić zdrowe i smaczne posiłki. Jego możliwości są praktycznie nieograniczone. Na grillu można opiekać mięso, warzywa i ryby.
Dlaczego warto kupić grill elektryczny?
Jest wiele powodów przemawiających za kupnem grilla elektrycznego, ale chyba najważniejszym jest brak sezonowości. Grill elektryczny może być używany zarówno latem, jak i zimą. Nie trzeba czekać do symbolicznego początku sezonu, który zwykle przypada w weekend majowy, można włączyć urządzenie, gdy tylko ma się na to ochotę, także w domu.
Grille elektryczne nie dymią, łatwo je umyć, mają nienagrzewające się uchwyty, lampkę kontrolną i tackę na ściekający tłuszcz. Przede wszystkim jednak pozwalają na przyrządzanie zdrowych, smacznych i lekkostrawnych posiłków. Są idealne dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale zależy im na byciu fit.
Mięso z grilla elektrycznego
Mięso z grilla elektrycznego to chyba najpopularniejszy sposób wykorzystania tego urządzenia. Na grillu można przyrządzić steki, karkówkę, żeberka, kurze udka, piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki itp. Dla lepszego efektu warto zadbać o dobre przyprawy do mięs. Można kupić gotowe lub zdać się na własne zdolności kulinarne. Na pewno nie powinno zabraknąć soli, czosnku, rozmarynu, oregano i pieprzu, oczywiście opcjonalnie. Smak grillowanego mięsa można podkreślić też łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Jeśli mamy czas, warto natrzeć mięso oliwą lub olejem i ziołami, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Sam proces opiekania na grillu jest szybki. Jego tempo będzie zależało od tego, czy wybierzemy grill kontaktowy GK160 paril opiekający jednocześnie z góry i z dołu, czy też płaski, który ma większą powierzchnię, ale opiekane na nim produkty wymagają obracania, więc cały proces trwa dłużej.
Grillowane warzywa
Jakie warzywa można opiec na grillu? Praktycznie każde. Dobrze sprawdzą się cukinie, kabaczki, bakłażany, papryka, ziemniaki, marchew, seler, a nawet kukurydza.
Przyrządzanie warzyw na grillu pozwala zachować więcej walorów smakowych niż gotowanie ich.
Warzywa z grilla to świetny dodatek do mięs. Ich przyrządzanie przebiega podobnie, ale cały proces w przypadku niektórych warzyw może trwać dłużej. Tu także można się wesprzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli zależy nam na czasie, twarde warzywa (np. ziemniaki) można owinąć folią aluminiową, to skróci czas ich pieczenia.
Ryby z grilla
Delikatne, kruche, lekko rozpadające się pod naciskiem widelca rybie mięso to prawdziwy rarytas. Takie danie można bardzo łatwo przyrządzić w warunkach domowych, jeśli dysponujemy grillem elektrycznym.
Do grillowania nadają się wszystkie gatunki ryb, ważne, by były rozmrożone. Dla lepszego efektu warto wybierać do grillowania dzwonki lub nieco grubsze kawałki ryb, np. łososia. Przed grillowaniem można skropić rybę sokiem z cytryny i lekko posolić. Amatorzy mocniejszych przypraw i marynat także nie muszą się martwić – rybę z grilla można przyrządzić na wiele sposobów.