Aromatyczna mięta - właściwości i ciekawostki
OGłOSZENIA
materiał partnera
2022-10-20 00:16
448
Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina - lecznicza i przyprawowa. Obecnie jej właściwości wykorzystywane są w medycynie, kuchni i kosmetologii. Jest ceniona za swój charakterystyczny, orzeźwiający zapach i smak, a także właściwości przeciwbakteryjne i odkażające. Jej uprawa jest dość prosta, w związku z czym wiele ludzi hoduje ją samodzielnie, w doniczkach na parapecie czy ogródkach ziołowych. W sklepach jest sprzedawana także w formie olejków, naparów, herbat i syropów.
Mięta - historia
Mięta pieprzowa to jedno z najstarszych ziół leczniczych! Ta delikatna, aromatyczna roślinka pojawiała się już w mitologii starożytnych Greków. Mówi się nawet o tym, że jej nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy Minthe (inne źródła sugerują związek z łacińskim słowem mentem, które oznacza umysł).
Gałązki mięty znajdowano także wewnątrz egipskich grobowców, a Rzymianie nacierali nią stoły żeby pobudzić zmysły smaku i węchu przed ucztą. Używano jej także po to aby odświeżyć zapach pościeli czy odzieży. Wierzono, że ta roślina została pobłogosławiona przez samą boginię Wenus, w związku z czym korzystano z niej przy ceremoniach zaślubin.
Do Europy mięta trafiła prawdopodobnie za sprawą mnichów, którzy ze swoich wypraw przywozili wiele roślin zielarskich. Mięta szybko zakorzeniła się w wierzeniach ludowych, oczyszczano nią domy ze złej energii, a także wykorzystywano ją po to żeby przyspieszyć gojenie się ran.
Mięta - właściwości
Ta roślina od tysięcy lat, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jest stosowana w leczeniu dolegliwości bólowych czy stanów zapalnych. Zawiera mentol, który odpowiada za świeży smak w ustach. Podobnie jak wiele innych ziół obfituje w przeróżne witaminy, takie jak:
-
witamina K
-
witamina E
-
witaminy z grupy B
Więcej na temat mięty, przeczytasz pod adresem: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/warzywa/ziola/mieta.html
Mięta - w kuchni
Mięta to bardzo uniwersalne zioło, możemy ją wykorzystać jako dodatek do sosów, mięs, ryb, deserów czy orzeźwiających napojów. Samodzielnie doskonale sprawdza się w formie herbaty. Chociaż zbiory trwają od wiosny do jesieni, to w suszonej formie kupisz ją przez cały rok! Oprócz najpopularniejszej mięty pieprzowej, możesz szukać też odmian, takich jak:
-
mięta zielona
-
mięta polna
-
mięta marokańska
-
mięta czekoladowa
Możemy także uprawiać ją samodzielnie, w doniczce czy w przydomowym ogródku ziołowym. Dzięki temu zawsze będziemy mieć mięty pod dostatkiem!