przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Jedz i chudnij - sekrety diety zupowej

OGłOSZENIA

materiał partnera
2022-07-28 23:28
250

 

Żyjemy w czasach wypełnionych przeróżnymi rodzajami diet i pomysłów na odchudzanie i polepszenie zdrowia. Coraz częściej popularne stają się sprawdzone metody, tak jest w przypadku diety zupowej, która swoją sławę zdobyła już 40 lat temu.

Jak sama nazwa wskazuje, dieta zupowa opiera się na jedzeniu zup. Niby proste i nieskomplikowane, jednak jak przy każdym systemie odżywiania należy pamiętać o dobrym zbilansowaniu składników, aby osiągnąć zamierzony efekt i przede wszystkim nie zrobić sobie krzywdy. Dietetycy rekomendują spożywanie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Około 75% naszego pożywienia powinny stanowić warzywa, mniej owoce, mięsa i tłuszcze i żywność przetworzona - dokładnie te same zasady powinny dotyczyć diety zupowej.

Z czym to się je?

Aby dobrze zbilansować dietę warto ją oprzeć o podstawy piramidy żywienia. Dieta zupowa jest na tyle uniwersalna, że może być stosowana zarówno przez wegan, wegetarian, osoby na diecie tradycyjnej, jaroszy, osoby ograniczające gluten itd.

Chcąc urozmaicić dietę można przygotowywać zupy w różnych postaciach, np. jako zupę krem, zupę tradycyjną opartą na bulionie, z grzankami (tymi zdrowszymi np. w postaci prażonych nasion słonecznika lub pestek dyni). Warto żeby zupy składały się z różnych warzyw i żebyśmy jedli przynajmniej trzy różne zupy dziennie.

Przykładowy jadłospis:

śniadanie - zupa pomidorowa,

drugie śniadanie - zupa brokułowa,

obiad - zupa ogórkowa,

podwieczorek - barszcz czerwony ze świeżych warzyw,

W kolejnych dniach możemy powtarzać jadłospis w dowolnych konfiguracjach dodając z czasem inne rodzaje zup.

Jeżeli chcemy potraktować dietę zupową w celu odchudzenia i poprawy kondycji naszego zdrowia zadbajmy, aby w naszym garnku znajdowały się produkty dobrej jakości - świeże warzywa ze sprawdzonego źródła.

Świeże pomidory, które możemy zblendować, posiekana w drobne plastry marchew, kilka łyżek stołowych czerwonej soczewicy i ryżu, cebula, czosnek, korzeń pietruszki - tylko tyle nam wystarczy do przygotowania zdrowej i szybkiej zupy pomidorowej, której smak możemy wzbogacić ulubionymi przyprawami i kilkoma kroplami oleju, a wszystko posypać natką pietruszki.

Zapewne część z nas ma w głowie kilka przepisów na zupy, wystarczy je lekko zmodyfikować - zastępując wysokokaloryczne i niezdrowe składniki zdrowymi, a dieta zupowa przy przestrzeganiu zasad wpłynie korzystnie na naszą sylwetkę i zdrowie.

Dieta zupowa - wersja dla początkujących

Każdy z nas jest inny, nie każdy da radę wytrzymać kilka dni lub tygodni jedząc wyłącznie zupy.

Dlatego na początku możemy spróbować zastąpić dwa albo trzy posiłki w ciągu dnia zupą. Zadbajmy o to, jednak żeby pozostałe posiłki były zdrowe, wartościowe i jak najmniej przetworzone. Tylko w ten sposób uda nam się zbliżyć do zaplanowanego celu.

Spodziewane efekty

Stosując dietę zupową w celu pozbycia się kilku zbędnych kilogramów należy pamiętać też o... ruchu, który poprawia nasze zdrowie i pomaga w spalaniu kalorii. Stosując dietę redukcyjną powinniśmy przyjmować mniej o 500-750 kalorii dziennie niż potrzebujemy. Znane są przypadki, że osoby stosujące dietę zupową przy zachowaniu aktywności fizycznej pozbywały się 1-1,5 kg tygodniowo. Jednak wszystko zależy od naszego organizmu i determinacji.

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x