Dieta w chorobie Hashimoto
OGłOSZENIA
materiał zewnętrzny
2021-02-09 23:18
917
W dzisiejszych czasach choroba Hashimoto stanowi coraz powszechniejszy problem. Jednocześnie, wraz ze zwiększoną zachorowalnością, pojawia się więcej informacji na temat diety w tej jednostce chorobowej, często wzajemnie się wykluczających. Jak zatem powinna wyglądać dieta osoby, u której zdiagnozowano Hashimoto?
Podstawowe zasady diety w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobie Hashimoto powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Zgodnie z zaleceniami podstawę diety powinny stanowić różnokolorowe warzywa i owoce – najlepiej minimum 400 g dziennie (w tym wskazane jest by warzywa były spożywane w większej ilości niż owoce). Należy ograniczyć podaż przetworzonych produktów zbożowych i zastąpić je produktami pełnoziarnistymi takimi jak kasze, pieczywo i makarony razowe/pełnoziarniste). Tak jak w przypadku osób zdrowych - zaleca się ograniczenie cukru oraz produktów wysoko przetworzonych.
Choroba Hashimoto a nadwaga i otyłość
Osoby z Hashimoto powinny szczególnie dbać o zachowanie prawidłowej masy ciała. W przypadku występującej nadwagi lub otyłości, podstawowym celem dietoterapii powinna być redukcja nadmiernej masy ciała. Trzeba jednak podkreślić, że zbyt wielki deficyt kalorii w krótkim czasie jest dodatkowym obciążeniem dla tarczycy. Stąd też należy unikać restrykcyjnych diet oraz głodówek.
Dieta w Hashimoto a spożycie nabiału
Często powielanym mitem jest konieczność wprowadzenia diety bezmlecznej przy rozpoznanej chorobie Hashimoto. Według aktualnego stanu wiedzy, o ile u danej osoby nie zdiagnozowano alergii na białko mleka krowiego oraz nie obserwuje się dolegliwości pokarmowych po spożyciu produktów mlecznych, nie ma konieczności eliminacji ich z diety. W przypadku występowania nietolerancji laktozy, również nie należy wykluczać całego nabiału, a jedynie zastąpić go wersją bez laktozy. Warto wybierać chude rodzaje nabiału, a ograniczyć pełnotłuste.
Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto
Równie często dietę w Hashimoto łączy się z koniecznością stosowania diety bezglutenowej. W przypadku współistniejącej celiakii, wprowadzenie diety bez glutenu jest koniecznością. O ile nie obserwujemy niepożądanych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu produktów zbożowych, to nie ma konieczności wprowadzania diety eliminacyjnej.
Odpowiednia podaż jodu
Mówiąc o diecie korzystnie wpływającej na pracę tarczycy, nie można zapomnieć o jodzie. Jest to niezbędny składnik do wytworzenia hormonów tarczycy tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Bogatym źródłem jodu jest żywność pochodzenia morskiego, mleko i jego przetwory oraz sól jodowana. Należy podkreślić, że nadmierne spożycie soli wiąże się z licznymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi, stąd też jej udział w dziennym jadłospisie nie powinien przekraczać 5g (równe 1 łyżeczce soli).
Selen w diecie Hashimoto
Selen jest składnikiem mineralnym, koniecznym do metabolizmu hormonów tarczycy tj. w przemianach tyroksyny do trójjodotyroniny (formy aktywnej hormonu). Ponadto, jego niedobór przyczynia się do pogorszenia przyswajalności jodu. Aby zadbać o odpowiednią podaż tego składnika, należy wzbogacić dietę w takie produkty jak owoce morza, orzechy brazylijskie, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne.
Czy można spożywać produkty sojowe przy Hashimoto?
Osoby chorujące na Hashimoto powinny szczególnie uważać na spożycie soi i produktów sojowych. Białko soi utrudnia wchłanianie lewotyroksyny stosowanej w farmakoterapii chorób tarczycy. Czy zatem należy całkowicie zrezygnować z tofu, napoju sojowego czy innych składników na bazie soi? Jeżeli jest Ci ciężko wyobrazić sobie dietę bez tych produktów, nie musisz całkiem z nich rezygnować. Trzeba natomiast pamiętać o zachowaniu umiaru, a przede wszystkim nie należy spożywać ich przez minimum 4 godziny po przyjęciu lewotyroksyny.
Substancje wolotwórcze w diecie
Osoby zmagające się z chorobami tarczycy powinny zwracać uwagę na obecne w niektórych produktach goitrogeny – inaczej substancje wolotwórcze. Wykazują działanie anty-odżywcze utrudniające wchłanianie jodu z pożywienia. Występują one m.in. w brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorze, jarmużu. Najwięcej tych związków występuje w surowych warzywach a ich gotowanie znacznie obniża ilość substancji wolotwórczych. Nie ma konieczności by całkowicie wykluczać powyższe warzywa z diety, zasadne jest jednak ograniczenie do okazyjnego spożycia, najlepiej po wcześniejszej obróbce termicznej.
Podsumowanie
Dieta przy chorobie Hashimoto powinna obfitować w warzywa i owoce oraz pełnowartościowe, różnorodne produkty. Szczególną uwagę powinno zwracać się na dostarczenie odpowiedniej ilości selenu i jodu – pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Istotne jest zatem, by dieta bazowała na podstawowych zasadach zdrowego żywienia, a ewentualne diety eliminacyjne lub eliminacja konkretnych produktów były rozważane indywidualnie.