Jakie wymogi bezpieczeństwa muszą spełniać opakowania do żywności?
OGłOSZENIA
materiał zewnętrzny
2020-11-24 00:59
888
Choć cena niektórych artykułów spożywczych wciąż ma niebagatelne znaczenie przy zakupie, w wielu sytuacjach nie jest czynnikiem decydującym. Jak pokazują badania, Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Nie tylko uważnie studiują etykiety, ale zwracają większą uwagę na materiały, z których powstały opakowania produktów. Sprawdziliśmy, jakie wymogi bezpieczeństwa muszą spełniać opakowania z tworzyw sztucznych do żywności, żeby mogły trafić do sprzedaży.
Opakowania do żywności a prawo polskie i unijne
Polska, jako członek Unii Europejskiej, jest zobowiązana do wdrożenia przepisów unijnych dotyczących materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a polscy producenci do ich respektowania. Podstawowym aktem prawnym, który reguluje tę kwestię, jest rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Na terenie kraju obowiązuje także ustawa z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenie ministra zdrowia z 15 stycznia 2008 roku w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Co oznaczają symbole na opakowaniach do żywności?
Chyba każdy z nas kiedyś spotkał się z symbolem kieliszka i widelca na opakowaniu. To ważna informacja dla konsumenta! Takie oznakowanie musi pojawić się na opakowaniach, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale nie mają z nią kontaktu w momencie wypuszczenia na rynek. Międzynarodowy symbol kieliszka i widelca znajduje się np. na jednorazowych talerzykach i kubkach, ale także na szklanych talerzach czy plastikowych opakowaniach do przechowywania żywności.
Jakie jeszcze informacje możemy znaleźć na opakowaniach z tworzyw sztucznych do żywności? Możemy dowiedzieć się, czy dany pojemnik nadaje się do mycia w zmywarce lub podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Wykorzystanie go niezgodnie z przeznaczeniem może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, dlatego warto uważnie przyjrzeć się informacjom od producenta.
Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności
Producentom żywności zależy na tym, żeby opakowania cechowały się jak największą trwałością i odpornością na działanie czynników chemicznych, mechanicznych oraz warunków atmosferycznych. Dzięki temu mogą mieć pewność, że produkt dotrze do konsumenta w takim stanie, w jakim opuścił zakład produkcyjny. Jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów w branży opakowaniowej jest tworzywo sztuczne (polipropylen oznaczany symbolem PP). Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności wykonane z plastiku są lekkie i trwałe. Odpowiednio posegregowane mogą zostać przetworzone i ponownie wykorzystane. Wymagania dotyczące składu opakowań z tworzyw sztucznych zostały zawarte w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 roku w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.