przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Słodzik czy cukier? Co jest zdrowsze i bardziej sprzyja odchudzaniu?

OGłOSZENIA

materiał partnera
2020-05-10 21:34
2428

W XXI wieku i w dobie rosnącego problemu otyłości coraz więcej osób z troską pochyla się nad produktami, które pojawiają się w codziennej diecie. Słodzik czy cukier – co ma mniej kalorii i co lepiej stosować? Więcej na ten temat dowiecie się z poniższego artykułu.

Słodzik czy cukier? Czym warto zastąpić to drugie i dlaczego warto?

Słodzik czy cukier? Na to pytanie łatwo sobie odpowiedzieć, sprawdzając kaloryczność tego drugiego – 100 gramów cukru to dodatkowe 386,7 kcal dla organizmu. To właśnie sprawia, że coraz częściej poszukuje się dla niego zdrowszych alternatyw. Na popularności z roku na rok zyskują słodziki, które charakteryzują się niższą kalorycznością (około 347,3 kcal na 100 gramów) w porównaniu do analogicznej ilości cukru. Pod pojęciem cukru kryje się kilka jego odmian, takich jak sacharoza, stosowana jako cukier stołowy i produkt w kostkach, laktoza, czyli cukier występujący w produktach mlecznych, fruktoza, znajdująca się w owocach, maltoza, składnik słodu oraz glukoza.

Dlaczego słodziki cieszą się tak dużym powodzeniem?

Słodziki to dobry wybór dla osób, które zamierzają pozbyć się nadmiernych kilogramów. Nie zastąpią zracjonalizowanej diety ani ćwiczeń, pozwolą za to powoli wdrażać zdrowsze nawyki żywieniowe. Słodzik to świetny dodatek do żywności, dostarczający pożądanego słodkiego posmaku, a zarazem mający mniej kalorii niż tradycyjna sacharoza. W przypadku niektórych rodzajów słodzików, takich jak erytrytol można mówić w zasadzie o braku kalorii i wartości energetycznej. Jest doskonałym wyborem dla diabetyków i osób pozostających na diecie, gdyż nie podwyższa poziomu cukru we krwi. Jest też bezpieczny dla zdrowia jamy ustnej, nie wpływając na rozwój próchnicy. Ci, którzy są przyzwyczajeni do słodkiego smaku przekąsek lub napojów, stosując mniejszą ilość nośnika smaku (a konkretniej słodzika) mogą uzyskać ten sam efekt co w przypadku cukru, stawiając jednak na zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę.

Mówiąc o słodzikach, warto doprecyzować ich najpopularniejsze rodzaje. Aspartam, ksylitol czy sacharyna – każdy z nich jest stosowany w przemyśle spożywczym. Producenci żywności sięgają po nie podczas przygotowywania deserów, słodyczy, przekąsek, sosów czy napojów niezawierających alkoholu. Wśród najbardziej popularnych słodzików występuje ksylitol. Nie dość, że jest mniej kaloryczny od cukru, ma właściwości przeciwpróchnicze. Z tego też powodu wykorzystuje się go do produkcji płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów (zwłaszcza dla dzieci), ale też zdrowszych typów gum do żucia. Ksylitol to środek doskonale znany wszystkim diabetykom, którzy raz na jakiś czas mają ochotę na słodką przekąskę lub łyk słodzonej kawy. Mogą wtedy sięgnąć właśnie po niego. W sklepach można bez problemu dostać specjalne konfitury, soki czy kisiele, w składzie których zamiast cukru występuje ksylitol właśnie. Dodatkowym atutem jest ograniczenie dostarczania organizmowi niepotrzebnych, pustych kalorii.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x