Taki sernik może zaskoczyć
ZDROWIE
red.
2018-12-13 20:55
50250
Podobno zdrowy, na pewno kolorowy – ten przepis może sprawić wiele satysfakcji nawet już w czasie świąt.
Kreatywne podejście do gotowania popłaca – oto test nowego smaku, zdrowsze wersje klasycznych potraw. Czy sernik odstający od tradycyjnego może skusić?
Desery i ciasta równie dobrze smakują w zdrowszej i lżejszej odsłonie. Doskonałą bazą do ich przygotowania mogą być…warzywa! Szef kuchni marki Kamis oraz projektu Kulinarnie Mocni Maciej Wawryniuk proponuje sernik na zimno z dodatkiem szpinaku i buraka. Zaskocz gości, rodzinę i znajomych niecodziennym połączeniem.
sernik na zimno
czas przygotowania: 30 min + czas studzenia
składniki:
4 serki homogenizowane (po 200 g)
5 łyżek cukru pudru
1 mały pieczony burak
100 g szpinaku
1 łyżka masła
200 ml śmietany 36%
3 płaskie łyżki żelatyny
1 op. biszkoptów
1 łyżeczka mielonego kardamonu marki KAMIS
sposób przygotowania:
1. serki wymieszaj z ½ cukru i kardamonem
2. żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
3. letnią żelatynę wlej powoli do masy serowej miksując cały czas
4. masę rozłóż do trzech misek / do jednej dodaj buraka, do drugiej zblanszowany na maśle i odciśnięty szpinak, zblenduj je dokładnie / w trzeciej misce zostaw samą masą serową bez dodatków
5. do każdej masy dodaj po równo ubitej śmietany z pozostałym cukrem pudrem / całość wymieszaj
6. na dnie tortownicy ułóż biszkopty, a następnie kolejno masy: czerwoną, białą i zieloną
7. odstaw do lodówki do stężenia
Eksperyment z sernikiem w nietypowej wersji to jeden z wielu rezultatów programu Kulinarnie Mocni – celem jest szerzenie wśród Polaków wiedzy o zdrowym i kreatywnym gotowaniu, na które każdy może sobie pozwolić bez względu na zasobność spiżarni.
Komentarze: