przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

więcej

więcej

Zdrowe nawyki żywieniowe. Podsumowanie

ZDROWIE

info. pras.
2018-06-25 15:55
62940

4,29 mln porcji owoców i warzyw oraz 3,93 mln porcji mleka i produktów mlecznych – oto bilans programu żywieniowego w lubuskich szkołach za rok 2017/2018. Krajowy projekt z dofinansowaniem unijnym kilka dni temu podsumowano w gorzowskiej „13”.   

19 czerwca w szkole podstawowej nr 13 w Gorzowie podsumowano tegoroczną edycję unijnego ”Programu dla szkół”. Zaprezentowano osiągnięcia projektu w skali całego kraju oraz szczegółowe dane z województwa lubuskiego. Oprócz przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oraz dyrektora szkoły, w spotkaniu wzięła także udział dietetyczka, która przybliżyła gościom podstawowe zasady zdrowego żywienia, podkreślając rolę drugiego śniadania w prawidłowym rozwoju dzieci.
 
”Program dla szkół” to kontynuacja dwóch projektów: ”Mleko w szkole” oraz ”Owoce i warzywa w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ten polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. W kończącym się właśnie roku szkolnym lista produktów obejmowała: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
 
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe przez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, aby dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
 
Program obejmuje liczne działania o charakterze edukacyjnym realizowane w części przez szkoły podstawowe tj.: promowanie wspólnego przygotowywania i spożywania drugiego śniadania czy organizowanie warsztatów oraz wycieczek tematycznych. Istotnym elementem działań promocyjnych i edukacyjnych jest postać Chrumasa – animowanego bohatera, który w zabawny sposób prezentuje dzieciom zasady zdrowego żywienia. Można go zobaczyć w telewizji, Internecie oraz w materiałach drukowanych. Głównym celem działań promocyjnych jest zwiększenie rozpoznawalności Programu oraz budowanie świadomości rodziców dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci.
 
Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 wyniósł ok. 237,5 mln złotych, w tym: 117,4 mln z budżetu UE oraz 120,1 mln z budżetu krajowego. W skali całego kraju produkty dostarczane w ramach „Programu dla szkół” dotarły do ok. 1.8 mln uczniów klas I – V szkół podstawowych, czyli 92 procent dzieci z grupy docelowej. Oznacza to wzrost liczby odbiorców o 470 tysięcy w stosunku do poprzedniej edycji. Owoce i warzywa dostarczano do 12 462 szkół podstawowych, zaś mleko i produkty mleczne – do 12 697 placówek. Łącznie w trakcie całego roku szkolnego 2017/2018 dzieci z klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln porcji mleka i produktów mlecznych.
 
W województwie lubuskim w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 warzywa i owoce dostarczano do 297 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 306 szkół. Natomiast w II semestrze warzywa i owoce dostarczano do 303 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 310 szkół. Liczba uczniów uczestniczących w Programie w komponencie owocowo-warzywnym to ok 47,5 tys. dzieci, natomiast w komponencie mlecznym to ok 49 tys. dzieci. Liczba porcji udostępnianych dzieciom w ramach programu w województwie lubuskim w roku szkolnym 2017/2018 wyniosła: 4,29 mln owoców i warzyw oraz 3,93 mln porcji mleka i produktów mlecznych. 
 
„Program dla szkół” jest pozytywnie odbierany i oceniany zarówno przez szkoły, jak i młodych konsumentów. Z ankiet przeprowadzonych przez KOWR w 6400 szkołach podstawowych objętych Programem wynika, że:
95 procent dzieci chętnie spożywa produkty owocowo-warzywne
92 procent dzieci chętnie spożywa produkty mleczne
98 procent szkół uważa, że porcje owocowo-warzywne są skomponowane prawidłowo
99,5 procent szkół sprawdza jakość dostarczanych produktów
95 procent szkół uważa, że częstotliwość dostarczanych produktów jest wystarczająca
 
Warunki przystąpienia do projektu na oficjalnej stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Oficjalna strona „Programu dla szkół”: www.programdlaszkol.org.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x