przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

40-tka doktora Szmita

Z MIASTA

oprac. red.
2025-02-07 19:39
6802

(fot. ao/archiwum portalu)

Andrzej Szmit, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Gorzowie, obchodzi 40-lecie pracy zawodowej. To świetny lekarz, ale i doskonały organizator placówek medycznych. Ma też udział w tworzeniu ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym. 

Życzenia i podziękowania z okazji jubileuszu przekazał wicemarszałek Sebastian Ciemnoczołowski. – Dziękuję za lata pracy i gratuluję wytrwałości. Nieoceniony jest twój wpływ na funkcjonowanie ochrony zdrowia w tym regionie. Mam nadzieję, że wytrwasz kolejne lata i współtworząc Wojewódzką Stację Pogotowia Ratunkowego, będziesz wspierał system zdrowia – zwrócił się do dyrektora wicemarszałek Sebastian Ciemnoczołowski, wręczając list gratulacyjny i upominek.

Dyrektor Andrzej Szmit wspominał, że jego całe zawodowe życie wiąże się z działalnością w obszarze ochrony zdrowia. – Przez te 40 lat byłem dyrektorem Wydziału Zdrowia Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego, dyrektorem szpitala wojewódzkiego w Gorzowie przy Warszawskiej, potem pracowałem w Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego, a następnie zostałem dyrektorem szpitala wojewódzkiego przy Dekerta. „Przerobiłem” więc chyba wszystkie gorzowskie placówki medyczne – mówił A. Szmit. 

Andrzej Szmit
absolwent Pomorskiej Akademii Medycznej – specjalizacja z zakresu anestezjologii i intensywnej terapii, medycyny ratunkowej i medycyny rodzinnej (1984 rok);
ukończył studia podyplomowe w zakresie zarządzania w opiece zdrowotnej w akademii medycznej w Poznaniu i akademii ekonomicznej w Poznaniu (1997 rok);
przez 17 lat pełnił funkcję konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie medycyny ratunkowej (od 2004 r.); 
zarządzał Wydziałem Zdrowia Urzędu Wojewódzkiego w Gorzowie, Samodzielnym Publicznym Szpitalem Wojewódzkim w Gorzowie oraz Wojewódzką Kolumną Transportu Sanitarnego w Gorzowie;
od 1992 r. do dzisiaj pełni funkcję dyrektora Samodzielnej Publicznej Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Gorzowie;

dodatkowo:
współtworzył ustawę o Państwowym Ratownictwie Medycznym,
był współpracownikiem szkoły ratownictwa medycznego w Bad Saarow oraz Rettungsdienst MOL,
jest członkiem Polskiego Towarzystwa Medycyny Ratunkowej,
uczestniczył w wielu polskich i międzynarodowych konferencjach z zakresu medycyny ratunkowej.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x