Karmnik po raz trzeci. Prowadzący wzruszeni
Z MIASTA
ao
2024-09-18 15:06
7290
Nocny Szlak Kulinarny był pod koniec wakacji – 30 i 31 sierpnia. To dwa dni gorzowskich szefów kuchni i ich fanów – smakoszy. Po nieco ponad dwóch tygodniach są rozstrzygnięcia… Wiadomo, ile wydano gruszkowych porcji, która kuchnia była najlepsza i kto wygrał nagrody przeznaczone dla kulinarnych wędrowców.
Organizatorzy NSK 2024 – miasto, wydział obsługi inwestora um i GOT, także sponsorzy – nie mają wątpliwości, że w bieżącej edycji zostały pobite wszelkie rekordy frekwencji. Już przed imprezą było jasne, że 4. Nocny Szlak Kulinarny z rekordową liczbą lokali gastronomicznych – 46. Ambasadorką wydarzenia była Daria Ładocha, dziennikarka, ekspert kulinarny.
Na Szlaku wędrowali nie tylko mieszkańcy miasta i okolic, także z całej Polski, a nawet z zagranicy.
– Gorzów żył kulinariami, w mieście mieliśmy nie tylko setki degustatorów – wydanych zostało ponad 7 tysięcy kart do głosowania. Restauratorzy przygotowali i wydali ponad 20 tysięcy porcji! – przedstawiał sytuację na specjalnej konferencji w GOT-ie przy Targowej Jacek Szymankiewicz, wiceprezydent miasta.
Znamy najlepsze gorzowskie kuchnie i… Królową
Tygodniowa kampania w Radiu Gorzów, fartuchy z logo Szlaku dla całego zespołu na pamiątkę oraz specjalny dyplom za trzecie miejsce trafiły do Restauracji Aneri przy Spichrzowej. Dwutygodniową kampanię w Radiu Gorzów, fartuchy z logo Szlaku dla całego zespołu na pamiątkę oraz specjalny dyplom za drugie miejsce otrzymała Kawiarnia/Gofiarnia z Marcinkowskiego.
Główna nagroda za największą zebraną liczbę głosów podczas Szlaku na potrawę z gruszki trafiła po raz trzeci do Karmnika Bistro przy Sikorskiego – to sztandar i tytuł Królowej Gastronomii 2024, miesięczna kampania reklamowa w Radiu Gorzów, fartuchy z logo Szlaku dla całego zespołu oraz medale i dyplom za pierwsze miejsce. Ten sam zespół otrzymał też nagrodę firmy SAS – voucher na sumę 1000 zł na zakup urządzenia z wyposażenia gastronomii.
Karmnik jest pod wrażeniem
W krótkiej rozmowie z przedstawicielami mediów właścicielka Karmnika Bistro podkreśliła, że jest wdzięczna za to, że jej restauracja już po raz trzeci zdobyła tytuł Królowej Gastronomii. – To dla nas ogromne wydarzenie, możliwe dzięki wspaniałemu zespołowi. To oni stanęli na wysokości zadania. To oni dbali o każdy szczegół, nawet najmniejszy, aby każdy z naszych gości poczuł się wspaniale zaopiekowany i usatysfakcjonowany. Nasze potrawy były starannie przemyślane – wyjątkowy tercet gruszkowy został stworzony z myślą, aby każdy z gości mógł odkryć z radością i degustować nasze smaki. To się udało – mówiła nie kryjąc wzruszenia Dorota Hajduk.
Karmnik Bistro na Szlak przygotował gruszę w trzech postaciach:
- chłodnik gruszkowy z sorbetem gruszkowym z odrobiną granatu
- tatara z gruszki kiszonej oraz marynowanej z suszonym pomidorem kaparami i majonezem truflowym
- tartę z gruszką i puszystym kremem limonkowym
wszystkie dania były w wersji wegańskiej
Nagrody dla konsumentów
Nagrody od Pepsi trafiły również do konsumentów za najlepszy opis dania degustacyjnego na NSK 2024.
I miejsce Łukasz Mamczarz – nagroda: pobyt dla czterech osób w pałacu Mierzęcin
II miejsce Ewa Łebek – nagroda: zestaw wypoczynkowy i ogrodowy oraz upominki od sponsora
III miejsce Grzegorz Morka – nagroda: zestaw wypoczynkowy i ogrodowy oraz upominki od sponsora
Organizatorzy przyznali też nagrody dla osób, które odwiedziły wszystkie lokale podczas Szlaku (zebrały tam wszystkie pieczątki na karcie). Nagrodę główną – voucher na weekend w pensjonacie Pod Strzecha nad jeziorem Głębokie dla dwóch osób, bilety do do Energylandii oraz gadżety sponsora – otrzymała mieszkanka Łodzi, Gabriela Dąbrowska. Drugi w stawce był Marcin Malinowski.
Miejsca od 4 do 10 na NSK 2024:
Artisan Gorzów – Targowa
Kuchnia Manhattan – Bora-Komorowskiego
Fit Cake – Mieszka I
Dobry Skład – Wawrzyniaka
Wypieczona – Sikorskiego
Syto – Strzelecka
Kawiarnia Trzy Światy – Sikorskiego
Komentarze: