przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

12 rok Gabi Lebieckiej z AZS

Z MIASTA

red.
2024-06-27 15:01
4250

(fot. materiały klubowe)

Gabi Lebiecka podpisała kontrakt na sezon 2024/2025 z KS AZS AJP Gorzów! To ósma karta odkryta w składzie wicemistrzyń Polski! Dla wychowanki gorzowskiego klubu będzie to 12 rok z koszykówką w AZS! 

Po debiucie w ekstraklasie, chcę, by kolejny sezon był dla mnie i zespołu bardzo udany. Wiem, już jak smakuje seniorska koszykówka i czego się po niej spodziewać. Będą walczyć o każde cenne minuty na parkietach polskiej ligi i EuroCup Women. Liczę, że stworzymy z dziewczynami drużynę, którą będzie się przyjemnie oglądało – powiedziała Gabi Lebiecka.

Gabriela Lebiecka to rodowita gorzowianka, wychowanka programu „Nauka, Sport, Przyszłość”, która swoją przygodę z basketem rozpoczęła w SP 9 w Gorzowie. Urodzona 23 września 2003 roku koszykarka, mierzy 183 centymetrów i gra na pozycji skrzydłowej. W ostatnim sezonie zadebiutowała w ORLEN Basket Liga Kobiet, gdzie w 12 spotkaniach spędziła na parkiecie blisko 90 minut, zdobyła 23 punkty i miała 21 zbiórek. Ten sezon był również debiutem w EuroCup Women, gdzie zagrała w czterech spotkaniach. W rozgrywkach I LIGI notowała średnio 17.6 punktu i 8.9 zbiórki.

– Pasję do koszykówki zasiał u mnie tata, kiedy od małego chodziłam z nim na treningi. Przez długi czas nie wierzyłam w swój potencjał i umiejętności, jednak wraz z dziewczynami tworzymy tak zgraną drużynę, że to dzięki nim udało mi się rozwinąć i uwierzyć w siebie. MVP Młodzieżowego Pucharu Polski, to było moje pierwsze wyróżnienie indywidualne w karierze, ale nie byłoby tego bez drużyny – mówiła niespełna przed rokiem po finale MPP 2022 koszykarka ENEA AZS AJP Gorzów.

W barwach #MlodyAZS Gabriela Lebiecka rozegrała ponad 100 spotkań, została wybrana MVP Młodzieżowego Pucharu Polski 2022, wywalczyła złoty medal mistrzostw Polski U16 i U18, srebrny i brązowy medal mistrzostw Polski U19, srebrny medal mistrzostw Polski 3x3 U23 oraz Młodzieżowy Puchar Polski. W barwach reprezentacji Polski wystąpiła na FIBA U20 Women's European Championship 2023.

Gabriela Lebiecka to ósma po Klaudii Gertchen, Elenie Tsineke, Wiktorii Kuczyńskiej Joannie Kobylińskiej, Weronice Stebleckiej, Lauren Hansen i Emilii Kośli koszykarka, która podpisała kontrakt z gorzowskim klubem na sezon 2024/2025.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x