Desery z niskim IG – 4 przepisy na desery bez cukru
Z MIASTA
artykuł sponsorowany
2024-06-21 16:54
435
Borykasz się z insulinoopornością czy też z cukrzycą typu 2? Zatem wybierz dietę, która pozwoli Ci ustabilizować poziom glukozy we krwi. Nie oznacza to, że musisz rezygnować ze słodkich deserów, które zazwyczaj mają najwięcej cukru. Po prostu skorzystaj z naszych inspiracji na desery z niskim IG, które zachwycają smakiem i doskonałym składem.
Delikatny chia pudding z jagodami
Naszą pierwszą propozycją jest delikatny pudding z nasionami chia. To świetny wybór, ponieważ chia jest bogate w błonnik i białko. Dodatkowo jagody mają niskie IG i są pełne antyoksydantów – nie bez powodu są nazywane polskim super foods. Sprawdź, jak zrobić szybki chia pudding z jagodami.
Składniki:
-
1/4 szklanki nasion chia;
-
1 szklanka mleka krowiego, migdałowego lub kokosowego;
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
-
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód;
-
kilka listków mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
-
w misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem lub napojem roślinnym;
-
odstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aby nasiona wchłonęły płyn, a pudding zgęstniał;
-
dodaj świeże lub rozmrożone maliny, a na koniec udekoruj pudding listkami mięty.
Pyszne brownie z czarnej fasoli
Brownie z czarnej fasoli to deser bogaty w białko i błonnik, dzięki czemu świetnie stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo fasola stanowi doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, dlatego to świetna alternatywa dla tradycyjnych deserów. Jednak przygotowanie brownie z czarnej fasoli bywa czasochłonne, więc jeśli nie masz czasu, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny np. ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/gorzow-wielkopolski/, gdzie oferowane są też zdrowe desery. Lubisz piec pyszne i zdrowe desery? Zatem odkryj, jak przygotować wilgotne brownie w zdrowszej odsłonie.
Składniki:
-
1 puszka czarnej fasoli (odsączonej i opłukanej),
-
2 jajka,
-
1/3 szklanki kakao,
-
1/2 szklanki erytrytolu,
-
1/4 szklanki oleju kokosowego,
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
szczypta soli,
-
opcjonalnie możesz też dodać 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i posiekaną, gorzką czekoladę.
Sposób przygotowania:
-
rozgrzej piekarnik do 180°C;
-
zmiksuj na gładką masę czarną fasolę, jajka, kakao, erytrytol, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól;
-
dodaj posiekane orzechy włoskie i gorzką czekoladę, a następnie delikatnie wymieszaj ciasto;
-
przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia;
-
piecz przez 20-25 minut, aż brownie będzie lekko odchodzić od brzegów formy;
-
odstaw do ostygnięcia.
Egzotyczne, kokosowe kulki mocy
Czas na prawdziwy hit ostatnich lat, czyli na kulki mocy – tym razem, jako deser z niskim IG. Takie kulki stanowią świetne źródło zdrowych tłuszczów i białka. Dzięki temu pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Przekonaj się, jak łatwo można je zrobić.
Składniki:
-
1 szklanka wiórków kokosowych (koniecznie bez dodatku cukru),
-
1/2 szklanki migdałów,
-
1/4 szklanki oleju kokosowego,
-
1 łyżka kakao,
-
stewia, erytrytol lub ksylitol do smaku.
Sposób przygotowania:
-
w blenderze zmiel migdały na drobno;
-
dodaj wiórki kokosowe, olej kokosowy, kakao i słodzik, a następnie miksuj, aż masa będzie gładka;
-
uformuj równej wielkości kulki i wstaw je do lodówki na min. godzinę.
Intensywnie czekoladowy mus z awokado
Pora na prawdziwy hit wśród deserów z niskim IG, czyli na czekoladowy mus z awokado. Już przy pierwszym kęsie zachwycisz się głębią smaku i lekkością tego deseru. Jednak nie tylko smak zachęci Cię do częstszego przygotowywania tego musu. Awokado to też świetne źródło zdrowych tłuszczów i białka, a kakao jest bogate w antyoksydanty. Sprawdź, jak zrobić ten wyborny deser.
Składniki:
-
2 dojrzałe awokado,
-
1/4 szklanki kakao,
-
1/4 szklanki mleka migdałowego,
-
1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu,
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
-
w blenderze zmiksuj wszystkie składniki, aż mus będzie gładki i kremowy;
-
przełóż do miseczek lub lunchboxa i trzymaj w lodówce przez co najmniej godzinę.