przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Niedzielny posiłek na bulwarze

Z MIASTA

red.
2024-06-03 09:34
5191

(fot. Łukasz Kulczyński/um)

Wczoraj na zachodniej części nadwarciańskiego bulwaru przygotowano „najsmaczniejszą” imprezę w mieście - festiwal kulinarny „Polska od kuchni”, który zakończył się koncertem „Miłego Pana”.

„Polska od Kuchni” to wydarzenie promujące zdrową żywność i polskie marki spożywcze. W Gorzowie jest organizowane przez miasto, Gorzowski Rynek Hurtowy, gorzowski „gastronomik” i Agencję Krysiak Polska. Gorzów już po raz trzeci rozbrzmiewał smakami i aromatami polskiej kuchni. Na bulwarze i na scenie plenerowej odbyły się pokazy kulinarne, degustacje oraz panele dyskusyjne o tematyce żywieniowej.
 
W programie zaplanowano również muzyczne niespodzianki, wśród nich „Galę Wdzięku”, dedykowaną paniom z kół gospodyń wiejskich oraz koncerty z coverami znanych polskich artystów, m.in. Krzysztofa Krawczyka.
 
Nowością tegorocznej edycji były warsztaty o nazwie „Naleśnikowy zawrót głowy” - uczestnicy festiwalu, pod okiem mistrzów kuchni, mogli naleśniki (na przykład z lokalnym przysmakiem, musem z renety landsberskiej), własnoręcznie przygotować, usmażyć i zjeść. Ciekawość budziło ciasto bezglutenowe, a rodzajów farszu (m.in. na słodko, na słono, z rybą, z soczewicą) było prawie tyle co uczestników warsztatów.
 
Ta forma udziału publiczności w imprezie - sprawdzona podczas warsztatów lepienia pierogów z Pascalem Brodnickim z okazji otwarcia pod koniec ubiegłego roku hali Arena - i w niedzielę cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.
 
Do Gorzowa przyjechały koła gospodyń wiejskich z całej Polski oraz mistrzostwie gotowania, wśród nich Katarzyna Bosacka. Znana kulinarna dziennikarka pokazała, że w ciągu pięciu minut można przygotować zupę pomidorową – nie na kościach, nie na mięsie, wystarczą do tego świeże pomidory, do których można dodać ubitą śmietankę i natkę pietruszki.
 
Znany z tzw. telewizji śniadaniowej Kuba Steuermark podczas pokazu zaprezentował „niedzielny przebój” - gotowanie domowego rosołu z makaronem jajecznym.
 
Na zakończenie na scenie zagrał „Miły Pan” - polski wokalista wykonujący muzykę z pogranicza gatunków muzycznych disco polo i dance.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x