Polska od Kuchni kolejny raz w Gorzowie
Z MIASTA
red.
2024-05-26 13:35
7610
Festiwal kulinarny „Polska od kuchni” trzeci raz w Gorzowie. Tym razem zabawa na zachodniej części bulwaru nad Wartą. W niedzielę, 2 czerwca, najsmaczniejsza impreza w mieście, zakończona koncertem „Miłego Pana”.
„Polska od Kuchni” to wydarzenie promujące zdrową żywność i polskie marki spożywcze. Za tydzień, od 14.00 do 19.00, na bulwarze, na scenie plenerowej, będą pokazy kulinarne degustacje oraz panele dyskusyjne o tematyce żywieniowej. W programie zaplanowano również muzyczne niespodzianki, wśród nich „Galę Wdzięku”, dedykowaną paniom z kół gospodyń wiejskich oraz koncerty z coverami znanych polskich artystów, m.in. Krzysztofa Krawczyka. Na zakończenie, o 19.00 na scenie zagra „Miły Pan” - polski wokalista wykonujący muzykę z pogranicza gatunków muzycznych disco polo i dance.
2 czerwca do Gorzowa przyjadą koła gospodyń wiejskich z całej Polski oraz mistrzostwie gotowania, wśród nich dziennikarka Katarzyna Bosacka. Będzie jej towarzyszyć Jakub Steuermark oraz Paweł Salamon - szef kuchni, pedagog, instruktor i trener. Pod okiem Pawła i innych znanych w Gorzowie kucharzy będą powstawać naleśniki, m.in. z lokalnym przysmakiem - musem z renety landsberskiej, ale nie tylko. Goście festiwalu będą mogli naleśniki własnoręcznie przygotować i zjeść. „Naleśnikowe” warsztaty kulinarne uzupełnią ofertę festiwalu.
Organizatorami wydarzenia są Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, Miasto Gorzów oraz Agencja Krysiak Polska. Organizatorzy wydarzenia spotkali się w piątek na konferencji prasowej na bulwarze zachodnim, by zaprosić mieszkańców do udziału w wydarzeniu.
- To największy niedzielny obiad, na którym mogą spotkać się wszyscy mieszkańcy Gorzowa - zachęcała prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Agata Dusińska.
Robert Krysiak wraz Naria Olewnicka przekonywali o różnorodności kulinarnych i muzycznych niespodzianek przygotowanych na czas wydarzeniach, a Paweł Salamon zdradził szczegóły warsztatów kulinarnych, podczas których mieszkańcy będą mogli zmierzyć się ze „sztuką przygotowywania” naleśników.
„Polska od Kuchni” zaplanowana jest na niedzielę, 2 czerwca, urozmaica ofertę letnich wydarzeń kulinarnych w Gorzowie. Początek o 14.00.
Komentarze: