Nowa pracownia na AWF-ie
Z MIASTA
red.
2023-03-02 19:01
7840

Otwarcie pracowni dietetyki na gorzowskim AWF-ie
Gorzowski ZWKF od kilku lat kształci studentów na kierunku dietetyka. Studia są popularne, a uczelnia stara się, by nauka była atrakcyjna. Dlatego – z pomocą samorządu województwa – stworzyła w budynku dydaktycznym fizjoterapii specjalną pracownię.
– Dietetyka to ważny kierunek i widać, że studenci chętnie go wybierają, również świetnie wpisuje się w Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja. Gratuluję rektorowi i kadrze, że potrafili sprostać nowemu wyzwaniu. Samorząd województwa lubuskiego w dalszym ciągu będzie wspierał Akademię Wychowania Fizycznego w Gorzowie, która jest bardzo ważną uczelnią, obok Akademii im. Jakuba z Paradyża – mówiła dziś na gorzowskim AWF-ie marszałek Elżbieta Polak.
– Dietetykę traktujemy priorytetowo – to kierunek, który umiejętnie wpisuje się w przestrzeń miedzy kierunkami medycznymi (fizjoterapia) a sportowymi (wychowanie fizyczne) – tłumaczył prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński, rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. – Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie tworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia.
Dotychczas studenci dietetyki na zajęcia musieli chodzić do zaprzyjaźnionego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od dziś takie przedmioty, jak: przetwórstwo żywności; technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo; produkcja potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób; budowa maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w uczelnianym kompleksie przy Estkowskiego w Gorzowie. Stworzono cztery stanowiska dla studentów, wyposażone w kuchenki elektryczne, blaty robocze i okapy. A w pracowni znajdują się również zlewy, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz drobny sprzęt kuchenny.
– Pracownia umożliwi nie tylko dydaktykę na wysokim poziomie, ale też organizację imprez dla mieszkańców Gorzowa i województwa lubuskiego, np. w ramach Festiwalu Nauki czy warsztatów dietetycznych. A więc wszystko, co wpływa – jak powiedziała pani marszałek – na stan zdrowia i jakość życia naszych mieszkańców – podkreślił prof. AWF dr hab. Piotr Żurek, dziekan Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej AWF w Poznaniu.
Jak zaznacza kanclerz AWF Wiesław Kuhnert pracownia powstała w zaledwie rok, a jej całkowity koszt wyniósł 157 tys. zł. 100 tys. zł uczelnia otrzymała z Lubuskiego Urzędu Marszałkowskiego w ramach dotacji z 2022 r., która w sumie wynosiła 350 tys. zł. – Od 2015 roku w ramach programu Młodzi On-Life wspieramy tworzenie nowych kierunków, pomagamy naszym uczelniom zatrzymać młodzież nie tylko po to, żeby tu studiowali, ale i wybrali nasz najpiękniejszy region na świecie do życia. Do tej pory uczelnia dostała na otwieranie nowych kierunków 1 mln 650 tys. zł, w tym roku będzie to kolejne 300 tys. zł – dodała marszałek Polak.
– Rozwój szkolnictwa wyższego jest jednym z priorytetów zarządu województwa. Rozwój kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Zielonogórskim, jak i wspomożenie innych uczelni publicznych przez zarząd i większość Sejmiku Województwa, świadczy o tym, że jest to dobry sygnał do rozwoju dla naszego regionu i do pozostania na miejscu – mówił członek zarządu województwa Tadeusz Jędrzejczak.
Kierownikiem Zakładu Dietetyki jest dr inż. Kinga Mruczyk.
Komentarze: