Dieta wegetariańska – coś więcej, niż tylko jedzenie warzyw
Z MIASTA
materiał partnera
2020-02-21 18:00
1681
Coraz powszechniejsze staje się przechodzenia na dietę wegetariańską. Osoby, decydujące się na nią, kierują się kilkoma głównymi pobudkami:
- ideologią, czyli niegodzeniem się na zabijanie zwierząt dla pożywienia
- zdrowiem, jakie płynie ze spożywania potraw roślinnych, dzięki odpowiedniej obróbce termicznej dostarczających wielu składników odżywczych, witamin i mikroelementów
- ekonomią, bowiem ceny mięsa rosną stale i nic nie wskazuje na to, by ten trend miał się w przyszłości zatrzymać.
Nawet osoby, które nie przechodzą w pełni na wegetarianizm coraz częściej wprowadzają do codziennego menu takie właśnie potrawy. Należy jednak pamiętać, że dietę wege nie może się sprowadzać tylko i wyłącznie do automatycznego usunięcia z posiłków mięsa i zamiast niego wprowadzenia np. bukietu warzyw.
Nadal bowiem należy przede wszystkim pamiętać o tym, że zbilansowana dieta ma na celu dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji energii, witamin, składników odżywczych i mineralnych.
Co jeść po wykluczeniu mięsa z diety?
Wykluczenie mięsa to tylko pierwszy etap – mówi Karolina Osińska z Poradni Dietetycznej Apetyczna Dieta z Gorzowa Wlkp.– Drugim jest przemyślane wprowadzenie produktów je zastępujących. W innym przypadku może się okazać, że owszem, jemy zdrowe posiłki wegetariańskie w dużych ilościach, ale nie dostarczamy wszystkich, potrzebnych organizmowi składników.
Dieta mięsna zapewnia bowiem łatwy sposób uzyskania białka, żelaza, witaminy B12 oraz cynku.
Suplementacja nie jest wyjściem – kontynuuje wypowiedź dietetyk – Dieta wegetariańska otwiera duże możliwości pozyskania potrzebnych organizmowi składników, wymaga jednak działań przemyślanych i świadomych. Inaczej może mieć odwrotne od zakładanych skutki.
Dlatego tak ważne jest zwracania uwagi nie tylko na to, że nie jemy mięsa, ale też na to, co jemy zamiast niego. Na liście produktów polecanych znajdą się więc między innymi warzywa strączkowe – od naszej swojskiej fasoli, po tak lubiane przez wegetarian ciecierzycę i soczewicę, które spożywać można na dziesiątki sposobów. Bardzo wartościowe, a przy tym niedrogie są też buraki i... ziemniaki. Te ostatnie często są uznawane za tuczące i mało zdrowe, ale jest to mit, wynikający z tego, że najczęściej jedzone są w towarzystwie tłustych sosów. Również w czołówce znajdzie się kalafior, brokuł, jarmuż, w sezonie zaś – bakłażan.
Dieta wegetariańska uważana jest za bardzo zdrową, ale tylko wtedy, jeśli jest jednocześnie przemyślana. W innym przypadku może bowiem doprowadzić do anemii i niedoborów żelaza, cynku, osłabienia organizmu. Każda bowiem dieta wymaga rozsądku.
By dieta była smaczna i zdrowa
Jeśli chodzi o smak, to ten model żywienia jest doskonałym polem do popisu. Może wprowadzać do menu dziesiątki wcześniej zupełnie nieznanych doznań smakowych. Pochodzą one od innych niż w tradycyjnej kuchni składników, ale także od innych sposobów ich obróbki. Wiele potraw kuchni roślinnej pochodzi z krajów arabskich czy azjatyckich. Oznacza to stosowanie innych przypraw niż w klasycznej kuchni polskiej i otwiera na nowe smaki.
Wegetarianizm nie sprowadza się więc tylko do większej ilości warzyw, ryżu czy kaszy. Z pozytywnymi skutkami eliminacji mięsa, jak mniejsze spożywanie tłuszczów nasyconych, redukcja cholesterolu, prawdopodobna mniejsza zapadalność na niektóre rodzaje nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, nikt nie polemizuje. Jednak by w pełni poczuć korzyści zdrowotne musimy zadbać o właściwą kompozycję posiłków, biorąc pod uwagę ich wartość odżywczą, mikro i makro składniki.
Cały czas pamiętając też, że dieta zawsze musi uwzględniać indywidualne potrzeby organizmu. Chociażby zapotrzebowanie na cynk i żelazo zależne jest od wieku czy płci.
- Odpowiednio dobrany plan dietetyczny sprawi, że posiłek będzie nie tylko zastrzykiem energii, ale też dostarczy wymaganych przez organizm składników i mikroelementów - podsumowuje dietetyk z Poradni Apetyczna Dieta – I musi być smaczny, bo dieta przede wszystkim ma być smaczna i zdrowa.