Wyposażenie sklepu mięsnego - najważniejsze elementy
Z MIASTA
materiał partnera
2019-05-30 21:42
1827
Jeśli ktoś decyduje się otworzyć sklep mięsny, musi zaopatrzyć go w niezbędne urządzenia do codziennej pracy. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że powinien być to sprzęt wykonany wedle standardów najwyższej jakości, ze stali nierdzewnej, bardzo wytrzymały. Ciągła zmiana wyposażenia sklepu to ponowne koszty, a to generuje straty zamiast zysków.
Jeśli ktoś decyduje się otworzyć sklep mięsny, musi zaopatrzyć go w niezbędne urządzenia do codziennej pracy. Przede wszystkim powinien być to sprzęt wykonany wedle standardów najwyższej jakości, ze stali nierdzewnej, bardzo wytrzymały. Ciągła zmiana wyposażenia sklepu to ponowne koszty, a to generuje straty zamiast zysków.
Co zakupić do masarni?
Zanim dokona się wyboru najważniejszych urządzeń do masarni, trzeba zrobić dokładny research rynku i wybrać najlepsze produkty w lukratywnych ofertach. Nie warto przepłacać, ale nie można też kupować rzeczy byle jakich, które nie będę spełniać swoich zadań optymalnie. Nie można też zapominać o tym, że kwestia higieny jest tutaj kluczową sprawą. Ważny jest więc materiał i jego faktura. Jeśli jest gładka, wtedy żadne zabrudzenia nie zagnieżdżą się na dłużej w zakamarkach sprzętu masarskiego i łatwo będzie go wyczyścić po całodniowej pracy.
Specjalistyczny sprzęt
Krajalnice do wędlin to podstawa obsługi każdej masarni. Za ich pomocą można precyzyjnie pokroić wędlinę i sery, które również mogą znajdowaćsię w asortymencie sklepu. Wygodny uchwyt, spory zakres ustawień szerokości krajalnicy, pozwala na idealne docięcie wędliny, wedle życzenia klienta. Na początek można kupić krajalnicę bez zbędnych funkcji, w wersji okrojonej, a w miarę rozkręcania się biznesu zainwestować w lepszy sprzęt. Aby zobaczyć jak spore różnice cenowe mogą występować między konkretnymi modelami krajalnic, wystarczy zajrzeć na stronę jednego z producentów tego typu urządzeń. Wersje okrojone technicznie są najprostszymi z możliwych sprzętów do porcjowania wędlin, a te mocno zaawansowane mają już bogate parametry techniczne. Klasa Premium to naprawdę wysokie standardy w kwestii ergonomii, higieny, bezpieczeństwa i oszczędności.
Maszynki do mielenia mięsa to drugi ważny sprzęt, który powinien znaleźć się na wyposażeniu każdego sklepu mięsnego. Oczywiście można zamawiać mięso już zmielone, ale jest to mniej opłacalne, bo generuje więcej strat finansowych. Chodzi tu także o budowanie dobrych relacji z klientem. Kiedy na jego oczach mieli się zamówione przez niego mięso, ma pewność, ze przebiega to w higienicznych warunkach. Może też ocenić jakość i świeżość towaru, co jest również bardzo istotne z punktu widzenia konsumenta.
Ceny maszynek również różnią się od siebie w zależności od poziomu zaawansowania technicznego i producenta. Kupując tego typu sprzęt, trzeba zwracać uwagę przede wszystkim na to, czy nadaje się do ciągłej pracy. Mniejsze, o słabszej mocy silnika niestety nie poradzą sobie z pracą na pełnych obrotach przez cały dzień. Kolejna kwestia to jakość wykonania i materiał, z którego urządzenie zostało wykonane. Tak, jak zostało wspomniane na początku, każda maszyna w sklepie mięsnym powinna być wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
W masarni wykorzystuje się także inne, większe i mniejsze sprzęty niezbędne do codziennej pracy. Są to różnej wielkości noże czy pakowarki próżniowe, ale też piły do mięsa z kością czy stekarki. Ich zakup uzależniony jest od profilu działalności firmy i możliwości finansowych właściciela.
Prowadzenie każdego biznesu, szczególnie tego, związanego z gastronomią i produktami spożywczymi, wcale nie jest takie trudne. Wystarczy przestrzegać zasad higienicznych zgodnych z zasadami Sanepidu i zakupić odpowiedni sprzęt masarski. Zawsze na początku można poradzić się fachowców (w wyborze mogą pomóc np. specjaliści ze sklepu Sas24.pl). którzy chętnie ukierunkują, udzielając cennych rad podczas wyposażania masarni.