Sushi – zdrowie w rolce!
Z MIASTA
materiał partnera
2019-05-14 21:25
1885
Sushi na deseczce lub talerzu wygląda jak małe dzieło sztuki, które aż szkoda jeść. Jednak warto to zrobić! Sushi to istna bomba... zdrowotna, która również wyśmienicie smakuje. Pierwszy boom na sushi nie był jednak związany z walorami smakowymi czy zdrowotnymi tego dania – był to trend ściągnięty z amerykańskich filmów.
W końcu przekonaliśmy się do smaku sushi jednocześnie otrzymując wartościowe składniki odżywcze. Tylko które składniki sushi są najbardziej istotne dla naszego zdrowia?
- Ryż – zawiera dużą ilość węglowodanów złożonych, które są idealnym źródłem energii. Ponadto ma w sobie potas, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B i E, a także sporo błonnika. Ryż dostarcza również porcję białka, którą trzeba przyjąć z pożywienia. Ryż mogą jeść dosłownie wszyscy, nawet alergicy, gdyż nie zawiera on glutenu.
- Ryby – są sercem całej rolki sushi. Zazwyczaj trafia do niego łosoś, tuńczyk, węgorz lub ryba maślana. Wszystkie z nich są doskonałym źródłem białka, które jest wysokosprawne. Ryby to także kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które pozytywnie wpływają na naszą przemianę materii. Witaminy A, D, E oraz te z grupy B są w rybach w dużych ilościach. Podobnie jest ze składnikami mineralnymi jak magnez, wapń, żelazo, sód i potas.
- Algi – to nimi owinięte są pozostałe składniki sushi, ale nie są tam tylko ramką. Algi posiadają właściwości odchudzające oraz kryją w sobie wiele witamin jak A, C i E. Dzięki błonnikowi zawartemu w algach na dłużej poczujemy się syci.
- Marynowana rzodkiew japońska – ten składnik sushi wspomaga trawienie, a przy okazji jest mało kaloryczny, gdyż ma jedynie 20kcal.
- Wasabi – ta zielona pasta z chrzanu japońskiego zapobiega próchnicy oraz działa bakteriobójczo.
Sushi jest zdrowe, smaczne i w dodatku można je zjeść nie wychodząc z domu. W Gorzowie sushi zamówisz z dostawą do domu lub pracy poprzez stronę lub dedykowaną aplikację PizzaPortal.pl